OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA

Ferdinandovac DanSjecanja 2021 02aUDVDR RH ogranak Ferdinandovac organizirao je i ove godine obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. U crkvi svetog Ferdinanda Kralja održana je Sveta misa koju je predvodio don Daroslav Benjak. U svojoj propovjedi osvrnuo se na hrvatske branitelje te na sve stradalnike domovinskog rata koji su se trebali žrtvovati da bi danas imali slobodnu, demokratsku i neovisnu državu Hrvatsku.

Nakon Svete mise formirana je procesija koja se uputila prema spomeniku za sve žrtve domovinskog rata gdje je položen vijenac i cvijeće te su zapaljene svijeće. Nakon prigodne molitve odana je počast svim žrtvama domovinskog rata s posebnim sjećanjem na žrtve   Vukovara i Škabrnje. Osim branitelja i mještana obilježavanju Dana sjećanja prisustvovao je i načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić.

Po prvi puta branitelje je predvodio vršioc dužnosti predsjednika ogranka Luka Gregar koji je imenovan jednoglasnom odlukom Središnjeg odbora ogranka pošto je dosadašnji predsjednik  Milan Jambrek odselio iz Ferdinandovca. Ovim putem svi članovi ogranka zahvaljuju se dosadašnjem predsjedniku „Juri“ koji je svojim radom, zalaganjem i sposobnostima doprinosio da je ovaj ogranak bio jedan od najaktivnijih u županiji. Sigurno je da ćemo morati uložiti puno truda da bismo održali sve aktivnosti koje je on zacrtao.    

Autor: Vjekoslav Grguljaš

Ferdinandovac DanSjecanja 2021 03a Ferdinandovac DanSjecanja 2021 04a Ferdinandovac DanSjecanja 2021 1a

 

  

OBAVIJEST BRANITELJIMA I MJEŠTANIMA OPĆINE FERDINANDOVAC

UDVDR RH ogranak Ferdinandovac u suradnji sa Župnim uredom Ferdinandovac, obavještava sve članove kao i sve mještane Općine Ferdinandovac da će se u srijedu 17.11.2021. sa početkom u 17.00 sati održati sveta misa u crkvi sv. Ferdinanda Kralja u Ferdinandovcu u povodu dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Nakon mise predviđeno je polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika za žrtve domovinskog rata. Obavještavaju se svi hrvatski branitelji te mještani Općine Ferdinandovac koji su u mogućnosti da se prisjete žrtava Vukovara i Škabrnje te da dođu na svetu misu pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje je propisao stožer civilne zaštite RH.

 

UDVDR RH
Ogranak Ferdinandovac

crkva fill 225x300

UPALJENE SVIJEĆE ZA HRVATSKE BRANITELJE

Članovi UDVDR RH ogranak Ferdinandovac i ove godine, u povodu blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, zapalili su svijeće na spomen obilježju za sve žrtve domovinskog rata te za sve stradale hrvatske branitelje. Nakon prigodne molitve, prisjetili su se svih poginulih za domovinu Hrvatsku.

svijece branitelji 21 01  svijece branitelji 21 02

OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

ddz 2021 01UDVDR RH ogranak Ferdinandovac obilježio je, u organizaciji svojeg predsjednika Milana Jambreka, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Obilježavanje je počelo sa misom posvećenoj svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima domovinskog rata koju je predvodio don Daroslav Benjak koji se u propovjedi osvrnuo na sve žrtve koje je hrvatski narod pretrpio da bi danas imali slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku.

Nakon mise formirana je procesija koja se uputila na spomen obilježje domovinskog rata gdje je položen vijenac i zapaljena svijeća u spomen na sve hrvatske branitelje.  Na kraju su svi prisutni zajednički otpjevali „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Poslije toga organiziran je zajednički domjenak i druženje na „našoj Amazoni“ , odnosno na obali rijeke Drave.

 

Autor: Vjekoslav Grguljaš, foto: Milan Jambrek

 

ddz 2021 02

ddz 2021 03

Održana izborna Skupština UDVDR RH ogranak Ferdinandovac

UDVDR RH Ogranak Ferdinandovac održao je u nedjelju 12.01.2020. izbornu Skupštinu.

Prije početka rada odana je počast minutom šutnje svim poginulim braniteljima te preminulim

članovima ogranka.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine te izvještaja verifikacijske komisije zaključeno je da Skupština može donositi pravovaljane odluke.

Izvještaj o radu ogranka podnio je predsjednik ogranka Milan Jambrek. Osvrnuo se na sva obilježavanja u kojima je sudjelovao ogranak. Mnogobrojni izlazi na mjesta stradanja hrvatskih branitelja, sudjelovanje na svečanostima u Općini Ferdinandovac uz polaganje vijenaca i palenja svijeća te suradnja sa susjednim ograncima i Podružnicom koprivničko-križevačke županije obilježili su protekli period. Svakom preminulom članu ogranka organizirane su vojne počasti. Svi članovi posjeduju kape i majice s otiskom ogranka.

Kritički se osvrnuo na nedovoljan broj prisutnih u obilježavanju počasti za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Nakon toga uslijedio je izvještaj blagajnika koji je napomenuo da su troškovi svedeni na minimum uz nastojanje da se uz što manji trošak odradi što više aktivnosti pa je saldo financijskih sredstava u blagajni zadovoljavajući.

Nakon davanja razrešnice tijelima i dužnosnicima ogranka za novog predsjednika ogranka ponovo je izabran jednoglasno Milan jambrek, za tajnika Luka Gregar i za blagajnika Vjekoslav Grguljaš dok su još članovi središnjeg odbora Franjo Maletić i Slavko Tomašek.

U nadzorni odbor izabran je Luka Kudumija, Krunoslav Šostar i Ivica Tomrlin, a u Sud časti

izabran je Vjekoslav Vuk, Mladen Horvat i Ivan Benko.

Nakon izlaganja plana rada za 2020. godinu usljedilo je obraćanje gostiju iz susjednih ogranaka, predstavnika udruga te načelnika Općine Ferdinandovac Vjekoslava Maletić

koji je istaknuo da će Općina i dalje sudjelovati u financiranju rada ogranka u skladu s proračunskim mogućnostima.

Nakon službenog dijela bio je organiziran prigodni domjenak uz druženje svih prisutnih.

Autor: Vjekoslav Grguljaš, foto: Milan Jambrek

001

002

003

Sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje

sjecanje001 Predsjednik UDVDR-a RH ogranka Ferdinandovac Milan Jambrek organizirao je za branitelje i za mještane Ferdinandovca kolonu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

U 11 sati bila je Sveta misa koja je bila posvećena u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji su prošli jednu od najvećih tragedija u domovinskom ratu. Svetu misu predvodio je don Daroslav Benjak. U svojoj propovjedi osvrnuo se na domovinski rat te na sve stradale, ranjene i nestale, a posebno na žrtve Vukovara i Škabrnje za koje su bile upućene prigodne molitve.

Poslije Svete mise procesija se uputila prema spomeniku hrvatskim braniteljima na koji je položeno cvijeće. Nakon blagoslova i molitve zapaljene su svijeće te je odana počast svima koji su podnijeli žrtvu za samostalnu, neovisnu i jedinu nam domovinu, Republiku Hrvatsku.

Autor: Vjekoslav Grguljaš

 

sjecanje002

sjecanje003

 

U FERDINANDOVCU OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI TE DAN HRVATSKIH BRANITELJA

dan pobjede branitelja 19UDVDR RH Ogranak Ferdinandovac obilježio je Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u ponedjeljak 05.08.2019. Branitelji i mještani okupili su se u 11.00 sati u crkvi Sv. Ferdinanda kralja u Ferdinandovcu gdje je svetu misu za sve poginule, nestale i ranjene hrvatske branitelje predvodio don Ivica Sinanović. U uvodnom dijelu svete mise istaknuo je da i danas ima onih koji osjećaju posljedice domovinskog rata te je i njima posvečena molitva i sveta misa.

Nakon mise povorka se uputila prema spomeniku hrvatskim braniteljima na koji je položen

vijenac te je zapaljena svijeća i izmoljena molitva.

Poslije toga branitelji su se družili u parku gdje je organiziran prigodni domjenak uz dravsku ribu. Druženje je potrajalo uz sjećanja na domovinski rat te na ratni put pojedinih postrojbi.

Uz branitelje bio je prisutan i načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić.

Autor: Vjekoslav Grguljaš